ЗАДОНЩИНА НА СТАРОСЛАВЯНСКОМ ЯЗЫКЕ СКАЧАТЬ БЕСПЛАТНО

Тогда же Мамай не во мнозе утече съ Доньского побоища и прибеже въ свою землю въ мале дружине. И егда хотяху изыти на враги своя, и веаше ветр велий противу им в лице и бьяше зело и воз-браняше. Словно бурей занесло соколов из земли Залесской в поле Половецкое! И тако, отдохнув от труда своего и от поту своего, и от болезней своих утепшвся, и брата своего князя Володимера Андреевича, и прочии князи, и все воиньство възвесели сладкыми словесы и похвали их и възвеличи, яко тако брашяся за православную веру и за все христианьство. Уже бо, брате, стук стучит и гром гремит в каменом граде Москве.

Добавил: Maujar
Размер: 56.27 Mb
Скачали: 11421
Формат: ZIP архив

Задонщина — Википедия (с комментариями)

И пойдем, брате, князь Владимер Андреевичь, во свою Залескую землю к славному граду Москве и сядем, брате, на своем княжение, а чести есми, брате, добыли и славного имени». Эмоциональность восприятия событий — вот основной довод в пользу того, что в З. И бе всем страшен зело, и никтоже смеаше противу его изыти, и глаголаше кождо друг ко другу своему, да бы кто противу его изшел, и не идяше никтоже. И по сем разпусти их, и разыдошася кождо во свояси.

Похвала великому князю Дмитрию Ивановичу и брату его князю Владимиру Андреевичу. Есть бо две повести. Князь же великий спроси его о сил? И глагола князь великий к митрополиту: И нюкнув князь Владимер Андреевичь гораздо, и скакаше по рати во полцех поганых в татарских, а злаченым шеломом посвечиваючи. Древний еси Ярослав, старославянсвом еси Александр! Звонят колокола вечевые в Великом Новгороде, собрались мужи новгородские у храма святой Софии и говорят так: Быша же и сии вси удалцы и богатыри ве-лицыи, их же имена написашася, прочих же князей, и бояр, и воевод, и княжат, и детей боярьскых, и слуг, и пешего воиньства тмочисленое множество избьено, и хто можеть сих изчислити или написати, яко чтарославянском превзыде?

  ПЕНСИОННЫЙ ФОНД ПРОГРАММА ПУ6 СКАЧАТЬ БЕСПЛАТНО

Напишите отзыв о статье «Задонщина»

Вем, яко издавна еси мыслил Московьскаго князя Дмитрея изгнати, а Москвою владети. Наши же рукы осла-беша, и плещи усташа, п колени оцепенеша, и кони наши утомлени суть зело, и оружиа наша изринушася.

Русь великая одолела рать татарскую на поле Куликовом, на речке Непрядве. Уже в раннем списке XV в. Воли бо его кто противится?

И по малех днех перевезеся великую реку Волгу съ всеми силами. Но еще, царю, и не то защонщина, но егда убо о своей обиде твоим именем царьским погрозих ему, он же и о том не радит, еще же и град мой Коломну за себя заграбил.

25.Яз «Слова о житии и представлении велик. Князя Дм. Ивановича»

Арефа же въе-вода рече въином своимъ: Се 18 бысть побоище месяца сентября въ 8 день, на Рожество святыя богородица, въ субботу, до об? Воеводы у нас уже назначены — семьдесят бояр, и отважны князья белозерские Федор Семенович и Семен Михайлович, да и Микула Васильевич, да и оба брата Ольгердовичи, да и Дмитрий Волынский, да Тимофей Волуевич, да Андрей Серкизович, да Михаиле Иванович, а воинов с нами — триста тысяч латников.

Нет, то не гуси загоготали и не лебеди крыльями заплескали: Господь ти заступник и помощник есть, яко господь правду возлюби и по правде побораеть, и правда от смерти избавляет Не просто же убо действуй, да не внезаапу напрасно искра-дут тя. Двойственное число существительных и прилагательных также не выступает в сохранности. Аще ли и тако не укротится и не смирится, ино господь бог его смирит.

  РЕНЕГАТЫ ВОЛКОВА СКАЧАТЬ БЕСПЛАТНО

ДРЕВНЕРУССКИЕ ТЕКСТЫ ЗАДОНЩИНА / Сказания и повести о Куликовской битве

Ныне убо, всесветлый царю, приспело ти есть время: А сам князь велики Дмитрей Иванович паки в той час по всем землям гонци розосла з грамотами, да готови будут противу татар и со-вокуплятися всем на Коломне месяца июля в 31 день, на память праведнаго Евдокима.

Безбожный же царь Мамай, выехав на высоко место задоощина трема князи, зряй человечьскаго кровопролитна. Преподобный же Сергий повеле им скоро уготовитися на языек ратное. Каяждо к собе глаголаше: Очевидно, выбор окончаний указанных форм зависел только от вкусов автора или писца.

Paris,Janvier—Juin, p. И поиде на великого князя Дмитрея Ивановичя, яко лев ревый, и яко медведь, пыхаа, и аки демон, гордяся.

Уже ведь, брат, стук стучит и гром гремит в белокаменной Москве. Он же з братом своим со князем Володимером Андреевичем и с прочими князи и воеводами, советовавше, умыслиша сторожу уготовати крепку в поле. И сниде с коня и паде на десное ухо, приниче к земли и лежаше на долг час, и вста, и абие пониче.